Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Ik ben blij dat ik twee van zulke mooie echtparen mag ondersteunen

Sandra werkt twee middagen per week als mantelzorgmaatje

Toen Sandra besloot te stoppen met haar werk als verpleegkundige kwamen de muren al snel op haar af. Als mantelzorgmaatje doet ze nu vrijwilligerswerk dat perfect bij haar past.

“Ik wist al heel snel dat ik als vrijwilliger aan de slag wilde, maar niet alles sprak me aan. Ik zag mezelf bijvoorbeeld niet in tuinen werken. Door de corona-uitbraak in maart 2020 wist ik dat ik iets voor ouderen wilde doen. De beelden op tv waren schrijnend: hulpbehoevende mensen die totaal geïsoleerd raakten en mantelzorgers die geen kansen meer hadden om even te ontsnappen aan hun zorgtaken. Ik meldde me aan als maatje bij Wonen+. Er volgde al snel een afspraak met een coördinator van Wonen+, waarin ik mocht vertellen wat ik graag wilde gaan doen. Na een uitgebreide kennismaking startte ik als mantelzorgmaatje bij twee echtparen.

Netflix

Eén middag in de week ben ik bij een meneer die 24/7 op bed ligt. Mevrouw gaat dan de deur uit om iets leuks te doen, voor zover dat mogelijk is in coronatijd. Ze schildert of gaat op de koffie bij een vriendin. Ondertussen houd ik meneer gezelschap. We kijken samen programma’s op Netflix en we eten en drinken wat. Ik doe af en toe wat extra’s, bijvoorbeeld zijn haren wassen. Hier neem ik alle tijd voor, thuiszorgmedewerkers hebben die ruimte niet. 

Ei kwijt 

Op een ander middag ben ik bij een echtpaar waar mevrouw hulpbehoevend is. Thuiszorg komt hier niet over de vloer, want meneer kan de zorg voor zijn vrouw nog aan. Ik ben er niet om thuiszorgtaken uit te voeren, maar voor de gezelligheid, een praatje. Deze mensen voelen zich gehoord op dit moment in de week, kunnen hun ei bij mij kwijt. Ik probeer meneer aan het wandelen te krijgen en soms ga met mevrouw mee naar de diëtiste of internist.  

Vertrouwensband

Een goed gevoel is belangrijk. Bij mij als vrijwilliger, maar ook bij de mensen waar je over de vloer komt. Is de klik er niet, dan kun je beter niet starten. Gelukkig ben ik niet de moeilijkste en val ik niet snel stil, dat maakt het makkelijk om snel een vertrouwensband op te bouwen. Mijn achtergrond als verpleegkundige helpt hier zeker ook bij, maar het is voor dit werk geen must om een ervaring in de zorg te hebben. 

Voldoening

De mensen waar ik maatje voor ben mogen me altijd bellen als er iets is. Dat is nog maar één keer gebeurd, om de datum van mijn bezoek te verzetten. Ik merk dat mensen het toch lastig vinden om hulp te vragen. Toegeven dat je zelf niet alles meer kunt is natuurlijk ook best een drempel. Ik ben blij dat ik twee van zulke mooie echtparen mag ondersteunen. Het geeft mij voldoening en ze hebben veel aan mijn gezelschap. Ik kijk er steeds naar uit om te gaan. Als ik over een tijdje weer in een betaalde baan aan de slag ga, zal ik dit echt gaan missen!”

Ook interesse om als mantelzorgmaatje aan de slag te gaan? Neem contact op met Wonen+

Stel uw vraag