Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Ik dacht: komt dit ooit nog goed?

Samira Ben Kari had grote geldzorgen

De Marokkaanse Samira Ben Kari* kwam in de geldproblemen door de gokverslaving van haar man. Met hulp van Bureau Sociale Raadslieden kreeg ze haar leven weer op de rit.

Ik dacht: komt dit ooit nog goed?

“Op mijn dertiende ben ik met mijn vader naar Nederland gekomen. Een jaar heb ik hier op school gezeten en toen werd ik uitgehuwelijkt aan een Marokkaanse man. Op mijn zeventiende trouwde ik met hem.In het begin was ons huwelijk goed. Mijn man werkte in de fabriek, ik was huisvrouw en we kregen samen zeven kinderen. Maar het bleef niet zo. Mijn man was steeds vaker weg van huis. Van het geld dat hij verdiende, kwam steeds minder bij het gezin terecht.

Geldzorgen werden groter

Het was elke dag weer moeilijk om rond te komen. Er was bijna geen geld om boodschappen te doen en de huur te betalen. Als ik daar met hem over wilde praten, werd hij boos: ‘Je weet toch dat ik het geld niet heb, ik moest eerst iemand anders afbetalen.’ Ondanks onze geldzorgen bleef ik hem vertrouwen. Ik had geen keus, want alleen zou ik het ook niet redden. Toen de kinderen groter werden, besloot ik zelf te gaan werken. Ik kreeg een baan als huishoudelijke hulp voor twintig uur in de week. Het was geen groot salaris, maar we konden ervan leven. Vorig jaar kwam ik erachter dat mijn man verslaafd is aan gokken. Daardoor maakt hij overal schulden. Ik vond mezelf zó dom dat ik hem al die tijd geloofd had.

Scheiding in gang zetten

Toen ik ook nog hoorde dat hij vreemdging, wist ik het zeker: ik moet van hem scheiden. Hij wilde niet meewerken, maar toch heb ik doorgezet. Het was een hele moeilijke tijd, ook voor de kinderen. Van WijZijn heb ik veel steun gehad. Ik ging naar Bureau Sociaal Raadslieden; daar hadden ze me al eens eerder geholpen met formulieren. Deze keer was ik helemaal in paniek: wat gaat er met mij en de kinderen gebeuren? Er moest zoveel geregeld worden, er komt zoveel op je af als je gaat scheiden. Een uitkering aanvragen, stapels papieren invullen, schulden aflossen. Ik dacht: komt dit ooit nog goed?

Stap voor stap hulp ontvangen

Ondertussen vielen er steeds meer enveloppen door de brievenbus. Mijn man was vertrokken, maar de rekeningen bleven maar komen. Zo moest ik de autoschade betalen die hij had veroorzaakt na een botsing. Ook kreeg ik dreigbrieven van deurwaarders. De ellende hield maar niet op. Mijn raadsvrouw zei: ‘Rustig blijven. We gaan het samen oplossen. Stap voor stap’. Die woorden waren mijn redding. Ze hielp me om een gratis advocaat te vinden en samen gingen we brieven schrijven, formulieren invullen en bellen. Eerst moest ik het zelf proberen en wat niet lukte, deden we samen.

Regelingen aanvragen

Ik wist helemaal niet dat er zoveel regelingen zijn om mensen te helpen. Dat is zo fijn. Alleenstaande ouderkorting, bijzondere bijstand, zorgtoeslag, huurtoeslag enzovoort. Het was allemaal nieuw voor mij. Het heeft wel een half jaar geduurd voordat alles in orde was, want al die aanvragen kosten heel veel tijd. In het begin dacht ik: Mijn leven wordt nooit meer normaal. Maar ik heb volgehouden en nu zie ik het leven weer positief. Binnenkort wordt de scheiding uitgesproken en dan ben ik hopelijk van veel zorgen verlost. 

* De naam Samira Ben Kari is gefingeerd.

Stel uw vraag