Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Ik laat niet meer met me sollen!

Noëlle werd gepest

Noëlle* (10 jaar): “Mijn vriendinnen deden steeds stommer tegen me. Vooral bij het overblijven. Als ik wilde meespelen, negeerden ze me. Of ze gingen op mijn tenen staan, net zo lang tot ik moest huilen. Daarna gingen ze me troosten, heel gek. Ze zeiden gemene dingen, zonder reden. Ik snapte het niet. Wat deed ik fout?

Tips die goed werken

Mijn moeder heeft ervoor gezorgd dat ik naar de schoolmaatschappelijk werker mocht. Dat is een hartstikke aardige mevrouw, het was fijn om met haar te praten. Ze gaf me goede tips, die ook echt werken. Ze hielp me om me sterk te voelen. Net als een boom. Niet inzakken of boos worden. Gewoon stevig staan. Ik heb veel thuis geoefend met die tips, dat was leuk om te doen. In de spiegel kijken bijvoorbeeld en zeggen: ‘Ik ben goed zoals ik ben’. Een andere oefening deed ik op de trap. Bij iedere stap moest ik de rug omhoog strekken en zeggen ‘Ik ben mooi’, ‘Ik ben goed’, ‘Ik ben sterk’.

Standaard zinnen en antwoorden

Ik weet nu wat helpt tegen pesten. Vroeger als ik gepest werd, rende ik weg. Dan renden die meisjes me gewoon achterna. Ze gingen maar door. Nu doe ik het anders. Ik zeg heel duidelijk: ‘Nou en?!’ en dan haal ik mijn schouders op. Daarna loop ik rustig weg. Dat helpt. Als je zoiets heel duidelijk zegt, houden ze veel sneller op. Ik heb nog wat van die zinnetjes: ‘Wat kan het mij schelen?’ of ‘Daar hoef jij je niet mee te bemoeien’. Soms zit die aardige mevrouw op een praatwolkje in mijn hoofd. Als ik het even niet weet, dan hoor ik haar praten en dan denk ik: ‘Aha, zo ga ik het doen!’ Laatst nog, zei een meisje dat mijn haar stom zat. Toen zei ik terug: ‘Ik mag zelf weten hoe ik eruit zie’. Ze wist niks meer te zeggen. Toen moest ik stiekem wel lachen in mezelf.

Verandering gaande

Na de scheiding van mijn vader en moeder, was ik bang om mijn beste vriendin kwijt te raken. Ik snap nu wel waarom. Ik heb geleerd dat het helemaal niet erg is als je beste vriendin een keer met een ander afspreekt. Je hoeft niet de hele tijd met elkaar bezig te zijn. Soms is het beter van niet. Bijvoorbeeld als een groepje vriendinnen zit te smoezen met elkaar, dan ga ik niet meteen vragen waar ze het over hebben. Gewoon negeren. Er is echt wel iets veranderd op school. Zelfs het gemeenste meisje doet nu aardig tegen mij. Misschien omdat ze weet dat mijn ouders gescheiden zijn, dat zijn haar ouders ook. Maar misschien ook omdat ik sterker ben geworden. Ik laat niet meer met me sollen!

Kaartjes met boodschap

Het allerleukst aan de gesprekken vond ik de kaartjes met een boodschap. Toevallig dat die boodschap altijd over mij ging. Hoe dat kan, weet ik ook niet. Maar het is wel grappig. Een keer trok ik de kaart: ‘Je bent rijk’. Ja, dacht ik. Dat is ook zo. Ik heb twee vriendinnen en we hebben samen lol. Ik heb een vader, een moeder en twee huizen. Dus ik ben rijk. Rijk in mijn hart.”

 * De naam Noëlle is gefingeerd.

Stel uw vraag