Verhalen van WijZijn Traverse Groep

De soep is warm voor de buik en voor mijn hart

Moh Amer is vrijwilliger bij het Soepproject

Moh Amer, Bergenaar sinds 2016 en 34 jaar jong, is een van de vrijwilligers die soep langsbrengt bij kwetsbare, zieke of oudere mensen.

“Ik ben alleen, maar ik ben jong. Ik kan naar buiten en boodschappen doen. Maar ik kijk uit het raam en zie oude mensen. Het is een moeilijke tijd voor de oude mensen. Wat kan ik doen? Ik wil de mensen helpen. Ik denk dat veel mensen willen helpen. Maar zij weten niet hoe.” Deze gedachte sprak Moh Amer uit toen de wereld ineens de andere kant op leek te draaien nadat het coronavirus ook Nederland had bereikt. 

Mijn beurt om te helpen

“Nederland heeft mij geholpen met een nieuwe start en nieuwe kansen. Ik heb een huis en eten. Ik heb weer hoop gekregen. Ik wil iets teruggeven. Het is nu een moeilijke tijd in Nederland, maar ik kan helpen. Het is mijn beurt.” Via het Vrijwilligers Informatie Punt kwam Moh Amer terecht bij het Soepproject. Hem werd gevraagd of hij bezorger wilde worden.“Ja, natuurlijk! Wanneer begin ik, morgen?”

Toen hij zijn eerste pan dieprode tomatensoep zag keek hij even bezorgd: “Gaat dat goed? Blijft de soep in de pan?” Eenmaal terug van zijn bezorgroute riep hij opgelucht: “Nee, de auto is niet rood!” Hij is blij met deze vrijwilligersjob: “Ik ben gelukkig. Ik kan helpen met de soep. De soep is warm voor de buik van de mensen. De soep is ook warm voor mijn hart.”

Bergse Toolz

Moh Amer is deelnemer aan het project Bergse Toolz waarin hij middels vrijwilligerswerk en lessen op school zijn Nederlandse taal verbetert. Intussen zijn er vijf vrijwilligers van de Bergse Toolz aan het werk bij speciale projecten in corona-tijd, via het VIP. Vier bij het Soepproject en één bij de Maaltijdenbezorgdienst.

tekst en foto: Wanda van Mourik (Bergse Toolz)

Stel uw vraag