Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Je wereld is klein als mantelzorger

Mantelzorger mevrouw Janssen

Mevrouw Janssen uit Bergen op Zoom zorgde 34 jaar voor haar zieke man, die leed aan de gevolgen van een hersenembolie en later COPD.

Veel mantelzorgers cijferen zichzelf weg

“Je wereld wordt steeds kleiner als je mantelzorger bent”, vertelt mevrouw Janssen (70) uit Bergen op Zoom. Ze zorgde 34 jaar voor haar zieke man, die leed aan de gevolgen van een hersenembolie en later COPD. Tijd voor zichzelf had ze nauwelijks, toch deed ze het met liefde. “Alleen de laatste periode werd het te zwaar, hij had veel pijn en ik kon hem niet meer tillen.” Ze was blij met de hulp die ze kreeg van Mantelzorgondersteuning.

Mantelzorgers op leeftijd

Mevrouw Janssen is niet de enige die haar leven wijdde aan een zieke. Jaarlijks zorgen vele duizenden mensen langdurig voor hun zieke partner of familielid, gemiddeld meer dan acht uur per week. Veel mantelzorgers zijn al op leeftijd. Voor hen is het zo vanzelfsprekend wat ze doen, dat ze niet op het idee komen om hulp te zoeken. Ze cijferen zichzelf vaak weg. Bij mevrouw Janssen was het een oplettende thuiszorgmedewerker die signaleerde dat het niet zo soepel ging en het balletje deed rollen. De coördinator Mantelzorgondersteuning bezocht haar thuis. Mevrouw Janssen: “Ik had er al die tijd alleen voor gestaan. Als er visite kwam, was alles leuk en aardig, maar niemand had in de gaten hoe zwaar het was.”

De draad oppakken

Na afloop van het gesprek werd een vrijwillige thuishulp geregeld voor mevrouw Janssen. Ook kreeg ze enkele gesprekken met een maatschappelijk werker. Daarin kon ze vrijuit alles bespreken waar ze tegenaan liep, dingen waar ze haar familie niet steeds mee wilde lastig vallen. Nu haar man is overleden, moet ze opnieuw ontdekken hoe ze haar leven invulling kan geven. “Dat valt niet mee als je 34 jaar alleen maar gezorgd hebt. Er was nooit tijd voor mezelf, voor mijn eigen contacten of een activiteit buiten de deur. WijZijn heeft me geholpen om de draad van het leven weer op te pakken.” Ze kijkt er met een goed gevoel op terug: “Het is fijn dat er mensen zijn om op terug te vallen als je het moeilijk hebt. Het is een zwaar leven geweest, maar ik zou het zo weer over doen.”

Stel uw vraag