Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Enorme schuld na scheiding

Lisanne krijgt hulp bij haar financiële problemen

Onlangs beëindigde Lisanne (27 jaar) haar relatie. Ze vertelt er openhartig over: “Vorig jaar heb ik mijn relatie met Ramon beëindigd, mijn leven was één grote puinhoop. Zes jaar heeft onze relatie geduurd, we kregen twee kinderen.

Lisanne had een enorme schuld na scheiding

Ik was verliefd op hem, kon geen weerstand bieden aan zijn charmes. Achteraf denk ik: hij was ziek in zijn hoofd. Wat ik ook deed, het was nooit goed. Maar zijn overtuigingskracht was enorm, hij kon praten als de beste. Wist me steeds over te halen tot keuzes die ik eigenlijk niet wilde. Ik heb grote financiële risico’s genomen, waardoor mijn schuld nu meer dan 100.000 euro bedraagt.

Huis kopen

Ik werkte als zzp’er in het thuiszorgbedrijf van Ramon, maar bouwde geen pensioen op. Toen ik met hem besprak dat ik een pensioen wilde afsluiten, had hij daar andere ideeën over. Hij raadde me aan om een huis te kopen, dat zou een goede pensioenvoorziening voor me zijn. Dat heb ik gedaan, ik nam een tophypotheek, maar de huizenmarkt stortte in en het huis moest uiteindelijk tegen de executiewaarde verkocht worden. In één klap had ik 80.000 euro schuld. In dezelfde periode wist hij me over te halen om een lening af te sluiten voor een ander. Daarmee ging ik nog eens voor 25.000 euro de boot in.

Emotioneel gesloopt

Het inkomen dat ik bij hem verdiende was zo minimaal, daar kon ik de schulden niet van terugbetalen. Hij was slim genoeg om te zorgen dat alles op mijn naam stond, zo liep hij zelf geen risico’s. Ik hoopte dat hij me zou helpen en daarom bleef ik bij hem. Maar dat had ik beter niet kunnen doen, want we hadden alleen maar ruzie. Er was geen geld om kleren voor de kinderen te kopen. Gas, water en elektriciteit werden afgesloten, ik kon nog geen flesje melk opwarmen in de magnetron. Ik werkte onder een eigen BV en was van plan me uit te schrijven. Maar Ramon weerhield me daarvan. Hij zag aankomen dat zijn bedrijf failliet zou gaan en haalde hij me over om de BV op mijn naam te houden. Zo kon hij probleemloos overstappen naar mijn bedrijf. Na de zoveelste ruzie ben ik weggegaan met de kinderen. Ik was emotioneel gesloopt. Mijn ouders hebben ons opgevangen. Toen ik erachter kwam dat zijn ex-vrouw in hetzelfde schuitje zat, ging bij mij de knop om. Hoe kon ik zo blind zijn geweest?

Rust terugkrijgen in schuldanering

Mijn vader raadde me aan om naar WijZijn te gaan. Daar ben ik geholpen door een maatschappelijk werker. Zij heeft me geholpen om het allemaal te verwerken, een uitkering aan te vragen en me aan te melden bij de Kredietbank en de gemeente. Ik heb bijzondere bijstand aangevraagd. Binnenkort kom ik in de wettelijke schuldsanering, de WSNP, maar WijZijn helpt me nu al om een overzicht te maken van inkomsten en uitgaven. De grote schuldeisers zijn nu even gestopt met geld innen, omdat ze weten dat ik straks de schuldsanering inga. Ik krijg een bewindvoerder die een bedrag vaststelt waarvan ik moet leven en die me gaat controleren of ik alle vaste lasten en schuldeisers netjes afbetaal. Ik kan je niet vertellen hoe graag ik in die schuldregeling wil zitten, het is voor mij de enige mogelijkheid om mijn rust terug krijgen. Ik kan best leven van 70 euro per week, ik ben al jaren niet anders gewend!

Steun van WijZijn

Ik heb veel emotionele steun van WijZijn. De maatschappelijk werker veroordeelt me niet, ze geeft me het gevoel dat ik goed bezig ben. Ook bij de gemeente kwam ik heel aardige mensen tegen. Dat had ik niet verwacht, ik was doodsbang dat ze zouden zeggen: ‘Daar heb je dat mens, die heeft zo’n puinhoop van d’r leven gemaakt en nu komt ze haar handje ophouden’. Doordat mensen zo begaan met me waren heb ik de stappen durven zetten die nodig waren. Het gaf me zelfvertrouwen. Ik heb uiteindelijk heel veel zelf gedaan en geregeld, maar het is ontzettend fijn dat er mensen achter je staan, die met je meekijken, zodat je het niet alleen hoeft te doen.

Waarschuwing

Ik zou iedereen willen waarschuwen voor narcistische mannen zoals Ramon. Hij is een parasiet, een gevaar voor de samenleving. Alimentatie hoef ik van hem niet te verwachten. Hij heeft al jaren schuldeisers achter zich aan en zoekt steeds weer een ander slachtoffer om uit te melken. Ik hoorde laatst dat hij met een nieuwe vriendin weer een ander bedrijf heeft opgericht. Ik houd mijn hart vast. Natuurlijk moet ik ook naar mezelf kijken. Ik moet niet bezig zijn met het pleasen van mannen; ik moet het geluk in mezelf kunnen vinden. Ik ben zo blij dat ik de kinderen bij me heb, gelukkig doet Ramon geen moeite ze te zien. Ze zijn nu anderhalf en drie jaar oud. Ik ben een hele tijd geen leuke moeder voor ze geweest, boos en gefrustreerd als ik was. Mijn zoontje zat onder de uitslag, mijn dochter huilde veel en was opstandig. Ook voor hen is er nu meer rust. Ik kijk uit naar de tijd dat we samen leuke dingen kunnen gaan doen. Een dagje op stap bijvoorbeeld. Die drie jaar schuldsanering gaan we wel volhouden. Ik zie de toekomst rooskleuriger dan ooit.”

Stel uw vraag