Verhalen van WijZijn Traverse Groep

De buurt is niet meer zoals vroeger

Leo krijgt hulp van maatschappelijk werk

Leo (82) vindt het gewoon te gek worden: al die troep op straat en niemand die elkaar meer groet. Hij gaat maandelijks naar het buurthuis om zijn beklag te doen. Daar raakt hij aan de praat met Jan, een medewerker van WijZijn die bij hem in de buurt actief is. Ze spreken af om eens verder te praten bij Leo thuis.

De buurt is niet meer zoals vroeger

Leo heeft de koffie klaar. Lies, zijn vrouw, is er ook. Samen gaan ze aan de hoge tafel zitten. Eerst praten ze over de buurt, die niet meer is zoals vroeger. Jan vraagt hoe het met henzelf gaat. "Het valt eigenlijk niet mee", zegt Leo. "Ik doe alles in huis zelf en dat is best wel zwaar. Mijn vrouw kan niet zoveel, ze is slecht ter been en heeft veel verzorging nodig." De Wijktafel blijkt Leo’s maandelijkse uitje. "Mijn vrouw blijft liever thuis, ze heeft weinig energie om de deur uit te gaan."

Activiteiten in de buurt

Jan wijst Leo op de activiteiten in het nabijgelegen steunpunt. Ook vertelt hij het echtpaar over Wonen+ en de mogelijkheid van lichte hulp in de huishouding. Als hij doorvraagt blijken Leo en Lies ook vragen te hebben over belastingen en toeslagen. "Kennen jullie het spreekuur van Bureau Sociaal Raadslieden?" vraagt Jan. "Dat kan jullie vast en zeker op weg helpen." Lies zou de buren wel vaker op de koffie willen, om ook eens onder de mensen te zijn. Jan stelt voor dat ze dat zelf gaat vragen aan de buren. Over een tijdje gaat hij nog eens kijken hoe het met ze gaat.

Stel uw vraag