Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Ik kan mijn dochter leren schrijven

Hendrik over leren lezen en schrijven

“Vorig jaar ben ik vader geworden: een moment waarop ik inzag hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven”, zo vertelt Hendrik de Kubber. Hendrik was laaggeletterd, maar heeft zich laten bijscholen. “Straks kan ik mijn dochter voorlezen en leren schrijven. Ik ga ervoor zorgen dat zij beter taalonderwijs krijgt dan ik destijds!”

Ik kan mijn dochter leren schrijven

Hendrik de Kubber werkte altijd met zijn handen en werd daarom niet vaak geconfronteerd met zijn taalprobleem. Totdat hij op zichzelf ging wonen. Ineens vielen er brieven op de deurmat die hij niet kon ontcijferen. Op dat moment realiseerde hij zich dat het tijd werd om terug naar school te gaan.

Les op praktijkscholen

Hendrik vertelt: “Ik heb altijd op speciale praktijkscholen gezeten. Daar leerde je heel goed met je handen werken, maar de theorie bleef achter. Met lezen en schrijven kwamen we niet veel verder dan de boom-roos-vis-leesplankjes. Als voorzitter van Stichting ABC kom ik erachter dat het op veel praktijkscholen nog steeds zo gaat. Dat vind ik erg jammer. Ik probeer dit ook te veranderen door afspraken met die scholen te maken en mijn verhaal te vertellen.

Visueel ingesteld

Als je moeite hebt met lezen en schrijven, wordt dat tegenwoordig vaak afgedaan als dyslexie, maar dat is lang niet altijd het geval. Nederlands is gewoon een ontzettend moeilijke taal. Op het ROC leerde ik dat het – op het Chinees na – zelfs de moeilijkste taal ter wereld is! Doordat ik niet op mijn mondje ben gevallen, heb ik me altijd wel kunnen redden met mijn taalachterstand. Pas toen ik de opleiding volgde, zag ik wat ik al die jaren gemist had. In de supermarkt waar ik werk, kon ik ineens alle aanbiedingen lezen en met televisiekijken kon ik de ondertiteling volgen. Voor die tijd maakte ik zelf een verhaal bij het beeld. Ik ben daardoor trouwens wel heel visueel ingesteld. Als er een continuïteitsfout in een film zit, zie ik die meteen!

Hogerop klimmen

Aan huiswerk maken heb ik altijd een hekel gehad, maar nu zag ik daar voor het eerst het nut van in. Ik weet dat ik het lezen en schrijven goed moet bijhouden, want anders loop ik de kans dat het weer wegzakt. Daarom schrijf ik mailtjes, brieven en kaartjes. Dat moet ook voor mijn functie als voorzitter, net als agendapunten voorlezen. Dat doe ik inmiddels zonder problemen. Na de opleiding Nederlands bood mijn werk me een mbo-opleiding verkooptechnieken aan. Het diploma daarvan heb ik inmiddels op zak. Stukje bij beetje klim ik op in het bedrijf. Hopelijk schop ik het ooit tot leidinggevende.

Dochter voorlezen

Vorig jaar ben ik vader geworden. Ook een moment waarop ik inzag hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen en schrijven. Toen mijn vrouw zwanger was, heb ik het boek ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ van Kluun in twee dagen uitgelezen. En straks kan ik mijn dochter voorlezen en leren schrijven. Ik ga ervoor zorgen dat zij beter taalonderwijs krijgt dan ik destijds!”

Stel uw vraag