Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Dat intense contact is heel bijzonder

Vrijwilligster Els geeft rouwbegeleiding

“Je mag heel dicht bij mensen komen in een kwetsbare periode in hun leven. Dat diepe, intense contact is heel bijzonder,” vertelt Els de Haan, vrijwilliger bij de werkgroep Rouwbegeleiding West-Brabant.

Al zeven jaar bezoekt ze mensen die een dierbare hebben verloren. Ook begeleidt ze groepen voor lotgenoten. De Werkgroep Rouwbegeleiding bestaat uit 24 vrijwilligers die vooral actief zijn in de regio Roosendaal en Bergen op Zoom. Samen hebben ze het afgelopen jaar 49 mensen individueel begeleid en vier gespreksgroepen georganiseerd.

Luisterend oor

De werkgroep bestaat in 2018 dertig jaar en wordt sinds 2017 ondersteund door Pascal Vos, aandachtsfunctionaris rouwbegegeleiding bij WijZijn. “Wie ooit heeft gerouwd om het verlies van een dierbare, weet hoe belangrijk het is om je verhaal kwijt te kunnen”, vertelt Pascal. “Rouwen is een werkwoord, je kunt er niet omheen. Toch wil je je omgeving niet steeds lastig vallen met je verdriet. Daarom zijn vrijwilligers zo waardevol. Ze bieden een luisterend oor en lopen een tijdje met je mee, waardoor je je gesteund voelt in het rouwproces.” De inzet van vrijwilligers werkt preventief en daarom ondersteunt WijZijn de werkgroep op diverse manieren. “Een vrijwilliger kan er veel meer tijd in steken dan wij als maatschappelijk werkers zouden kunnen.”

Aanmeldingen

De werkgroep Rouwbegeleiding zoekt regelmatig de publiciteit op, wat leidt tot nieuwe aanmeldingen. Mensen die zich aanmelden krijgen eerst een intakegesprek. “Soms spelen er meer problemen dan alleen rouw", vertelt Pascal. "Voor de rouwbegeleiding schakelen we een vrijwilliger in. De andere problemen pakt het maatschappelijk werk op."

Stel uw vraag