Verhalen van WijZijn Traverse Groep

Taalmaatje zijn is meer dan leesbegeleiding geven

Alida is vrijwilliger bij de VoorleesExpress

Taalmaatje Alida Zoon is 71 jaar en zo'n 8 jaar actief als taalmaatje voor kinderen van 2 tot 8 jaar in gemeentes Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen. Door haar vele jaren ervaring in 15 gezinnen kun je haar gerust een bijzonder taalmaatje noemen. Ze heeft het zelf nog niet meegemaakt dat ze geen klik had met het gezin. Telkens weer is het haar gelukt om op een vertrouwelijke en plezierige manier de taalontwikkeling te ondersteunen. Twintig weken lang komt ze wekelijks een uur bij een gezin op huisbezoek voor taalbegeleiding: “Ik geef me helemaal in dat uur. Ik vind het heerlijk om met kinderen te werken”.

Tijdens haar bezoeken bekijkt ze wat het gezin op dat moment nodig heeft. Ze past haar begeleiding daar op aan en bekijkt de mogelijkheden. Ze stelt ook wel eens voor om naar buiten te gaan en daar woorden te oefenen. “Dat kan ook! Het belangrijkste is dat de kinderen zich helemaal op hun gemak voelen.”, aldus Alida. Ze is ze zeer geliefd bij alle kinderen en ouders. De gezinnen vinden het vaak zo jammer dat de 20 weken al voorbij zijn. Het contact met Alida blijft nog en ze ontvangt achteraf vaak nog kaartje of berichtje.

Taalontwikkeling stimuleren

“Bij de eerste twee bezoeken neem ik kleurplaten mee en inventariseer ik welke leesbegeleiding het beste aansluit. De leesbegeleiding stem ik onder andere af op de leeftijd van de kinderen. Jonge kinderen vinden het leuk om met mij samen een boekje te lezen maar ook spelen met speelgoed is goed voor de taalontwikkeling. Bijvoorbeeld het treinstation van Roosendaal nabouwen en spelenderwijs de onderdelen benoemen. Met oudere kinderen praat ik over hun hobby’s of wat ze interessant vinden.” 

Plezier

Alida vindt het belangrijk dat kinderen plezier beleven tijdens de begeleiding. De bereidheid van Alida is groot en dat is ook haar kracht. Het is absoluut niet de bedoeling dat Alida bij gezinnen komt om stijfjes op de bank te zitten en een uur lang boeken lezen. Leesbegeleiding betekent zoveel meer. Het is een combinatie van samen lezen, met elkaar spelletjes doen, samen kleurplaat kleuren. Kortom het is voor kinderen een feest als Alida komt. 

Taalarme situaties 

Wanneer de afvoer verstopt zit, en je hebt hulp nodig. Wat doe je dan? Hopelijk kun je telefonisch iemand bereiken voor het maken van een afspraak. Maar dan beland je in een keuzemenu! En weet je niet wat te kiezen. Gelukkig voor het betreffende gezin was Alida daar op dat moment aanwezig en werd de afvoer ontstopt. Samen krijgen we meer voor elkaar!

Meer informatie

Meer weten over de VoorleesExpress en/of zelf ook als taalmaatje aan de slag? Neem contact op met Patricia Baarendse, Coördinator VoorleesExpress in Steenbergen op 06 - 40 25 46 82 of patricia.baarendse@wijzijntraversegroep.nl.

Stel uw vraag