Nieuws

Waarbij kan jij hulp en advies gebruiken?

Op vrijdag 4 november is het de Dag van de Cliëntondersteuning. Dit jaar is het motto: Waarbij kan jij wat hulp en advies gebruiken? Op deze dag kunnen inwoners uit Bergen op Zoom van 10.00 – 12.00 uur persoonlijk kennismaken met de cliëntondersteuners van WijZijn Traverse Groep op de locatie ’t Fort in de Bernadettestraat 4B in Bergen op Zoom. Inwoners uit Steenbergen kunnen van 9.30 – 11.30 uur terecht in de Vraagwijzer, Fabieksdijk 6 in Steenbergen.

Veel mensen lopen vast in het systeem van verschillende wetten, loketten en regelingen. Een onafhankelijke cliëntondersteuner helpt mensen met een beperking of chronische ziekte bij het aanvragen van zorg, ondersteuning of voorzieningen. We gaan mee naar afspraken, helpen bij het invullen van formulieren en brengen mogelijkheden in kaart. Cliëntondersteuning is gratis en voor iedereen, je hebt er geen verwijsbriefje voor nodig.

Monique Carels, Susanne Verwer, Babette van den Eijnden, Janita Eversdijk en Githa Gunst (v.l.n.r.) zijn onafhankelijk cliëntondersteuners in de gemeente Bergen op Zoom. “Ons doel is om inwoners te adviseren en begeleiden bij het vinden van passende zorg en ondersteuning zodat ze zelfstandig kunnen wonen en mee kunnen doen.”

“Zo hebben we een mevrouw van 51 jaar geholpen die wilde weten of ze autisme heeft en daardoor tegen verschillende problemen aanliep. Later kreeg ze deze diagnose, naast haar verstandelijke beperking. Ik heb haar geholpen in dit onderzoek en met de zaken in haar leven waar ze tegenaan liep, zoals de communicatie met anderen, financiën en werk. Ze is blij dat ze er niet meer alleen voor staat en de hulp krijgt die ze nodig heeft”, aldus Githa Gunst.

Ook Susanne Verwer geeft een voorbeeld uit de praktijk. “Een jongeman van bijna 18 jaar, gediagnosticeerd met MS, wilde graag ondersteuning bij het zoeken van een bijbaantje naast zijn gymnasiumopleiding en uitzoeken waar hij recht op heeft. Doordat hij MS heeft, heeft hij verschillende voorzieningen nodig om arbeid te kunnen uitvoeren en moet er met verschillende problemen rekening worden gehouden. Zodra hij te zwaar belast wordt, kan er een episode van uitval ontstaan. Wij hebben hem geholpen en inmiddels heeft hij een bijbaantje gevonden bij de supermarkt achter de kassa en is goed voorbereid indien zijn lichamelijke klachten toe zullen nemen.”

Meer informatie: bel 0164 – 29 94 91 (Bergen op Zoom) of 0167 – 75 08 50 (Steenbergen).

Stel uw vraag