Nieuws

Voor Elkaar-teams dragen bij aan leefbare en veilige buurt

In veel wijken in Roosendaal zijn vrijwilligers betrokken bij de Voor Elkaar-teams. Dit zijn kleine netwerken in de wijk. De vrijwilligers komen elke week bij elkaar en gaan samen op pad. Ze hebben een luisteren oor en proberen er vooral te zijn voor mensen. Ze halen daarnaast signalen en vragen op en verwijzen kwetsbare bewoners op basis van hun vraag naar het juiste maatschappelijke aanbod. 

Edwin Spitters is buurtopbouwwerk in Roosendaal en vanaf de start betrokken bij de Voor Elkaar-teams. "Voor verschillende wijken zoeken we nog vrijwilligers die iets voor een ander willen betekenen."

Achter de voordeur

“De Voor Elkaar-teams zijn ooit in buurtcentrum Kalsdonk begonnen. Het leek ons goed om in contact te komen met de kwetsbare mensen, veelal ouderen, en achter de voordeur kijken. Een aantal bewoners wilde hier graag bij helpen en zo is het Voor Elkaar-team gestart. Het duurde wel even voor we het vertrouwen kregen, maar inmiddels weten de mensen ons te vinden.”

Voldoening

“Voor de vrijwilligers geeft het werk veel voldoening. En ze krijgen de kans om zichzelf te ontwikkelen en hun eigen talent in te zetten. We kunnen echt wel zeggen dat sinds de teams er zijn de buurt veiliger en leefbaarder geworden. Dat is ons gevoel, maar je hoort het ook van hulpverleners en van de mensen zelf. De mensen geven zelf ook aan zich beter te voelen en dat ze de eigen kracht weer hebben gevonden. Ze zetten eerder stappen om hun leven meer op de rit te krijgen en dat draagt uiteindelijk ook bij aan hun gezondheid.”

We werken ook samen met YouthGoals waarbij jongeren bij ons ervaring opdoen voor hun Maatschappelijke Diensttijd. Jaïr en Kirsten zijn twee jongeren die hier veel van hebben geleerd. In onderstaand filmpje delen ze hun verhaal.

Wil je ook van betekenis zijn in jouw wijk? Bekijk onze vacatures voor vrijwilligers of neem contact met ons op.

 

Stel uw vraag