Nieuws

T-Huis, dé ontmoetingsplek voor migranten ouderen

In de gemeente Bergen op Zoom wonen senioren met verschillende culturele achtergronden. Vanaf donderdag 30 juni kunnen ze elkaar ontmoeten in het T-Huis. Een plek waar zij in hun eigen taal kunnen spreken, elkaar ontmoeten en deel kunnen nemen aan activiteiten. Zuleyha Yasar en Nezos Demirel zijn de kartrekkers van dit unieke initiatief van WijZijn Traverse Groep en tanteLouise.

“Als dochter van een migrantenouder zie en voel ik de behoefte aan contact binnen deze populatie. De migranten ouderen willen hun geschiedenis en ervaringen delen met senioren met dezelfde levenservaring. Met het T-Huis bieden we ze een plek waar dit kan, waar ze samen leuke dingen kunnen doen onder het genot van een glaasje Turkse/Marokkaanse thee”, aldus Nezos, coördinator bij het T-Huis. Zuleyha is activiteitenbegeleider: “Ik kwam op vijfjarige leeftijd naar Nederland. Mijn ouders vonden het best lastig om te integreren. Met name de taal was een probleem. Het T-Huis geeft deze mensen een soort tweede huis. Ze kunnen praten in hun eigen taal, recepten uitwisselen en handwerkjes laten zien. We nodigen iedereen uit om een keer te komen kijken.”

Wat is er zoal te doen in het T-Huis

“Het aanbod aan activiteiten is divers. Van handwerken tot bewegen, samen muziek luisteren, een spel spelen of gewoon een kopje koffie of thee drinken. Een bezoek aan het T-Huis biedt structuur en houvast ook voor mensen die eenzaam zijn. Ze hebben hiermee een plek waar ze naar toe kunnen gaan. Daarnaast kun je hier ook terecht met vragen over onderwerpen die lastig bespreekbaar zijn vanwege leeftijd, taal en andere barrières bijvoorbeeld vragen over gezondheid of geldzaken.”

Word vrijwilliger

“Met het T-Huis leveren we een bijdrage aan het levensgeluk van senioren. Het kunnen communiceren en begrepen worden in de moedertaal is een belangrijk aspect. Dit betekent dat we altijd op zoek zijn naar vrijwilligers die Turks of Marokkaans spreken en affiniteit hebben met deze cultuur.”

Locatie en openingstijden

Het T-Huis is gevestigd in wijkcentrum Het Fort, Bernadettestraat 4 in Bergen op Zoom en is vanaf 30 juni iedere dinsdag- en donderdagmiddag geopend van 13.00-16.00 uur.

Heb je vragen of wil je je aanmelden als vrijwilliger, neem dan contact op met Nezos Demirel, T: 06-57042250 of nezos.demirel@wijzijntraversegroep.nl.

Stel uw vraag