Nieuws

Oog voor Mantelzorg, nieuwe e-learning voor professionals

Hoe zorgen we samen voor meer bewustwording bij professionals in zorg- en welzijnsorganisaties met betrekking tot mantelzorg? Deze vraag vormde de basis voor de ontwikkeling van de e-learningmodule ‘Oog voor Mantelzorg’ die door Mantelzorg Brabantse Wal en WijZijn Traverse Groep op 24 november 2022 is gelanceerd. Zorg- en welzijnsorganisaties kunnen deze module gratis opnemen in hun eigen leeromgeving.  

“We worden ouder, blijven langer thuis wonen en zorgen vaker voor elkaar. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met mantelzorg. Je bent of wordt mantelzorger of je hebt hulp van een mantelzorger nodig. In totaal verlenen ongeveer 5,5 miljoen Nederlanders mantelzorg. 1 op de 4 mensen, combineert het zorgen met een betaalde baan. Het is belangrijk om hen te ondersteunen, als dat nodig is. Bewustwording bij zorgprofessionals is daarbij essentieel. Zij komen bij mensen thuis en zien wat er leeft en waar het knelt. Daarom hebben we speciaal voor hen een e-learningmodule ontwikkeld”, aldus Marloes Rutten, adviseur bij Mantelzorg Bergen op Zoom.

Bewustwording bij professionals

Samen met opleidingsadviseur Odette Nuijten en het team van Mantelzorg Bergen op Zoom bestaande uit Marloes Rutten, Katja Kley en Eline Kuijlen, is er hard gewerkt om de e-learningmodule gereed te maken. De module bestaat uit verschillende filmpjes waarbij alle aspecten van mantelzorg worden belicht. In 40 minuten krijgen professionals daarmee alle kennis aangereikt die van belang is in het werkveld. Ze leren zo de juiste vragen te stellen en signalen te herkennen. Doel is om de komende maanden zoveel mogelijk zorg- en welzijnsorganisaties te laten aansluiten. Op die manier bereiken we veel professionals en ontstaat er meer bewustwording rondom dit thema.

Kennisuitwisseling

Op 24 november was de officiële lancering. Vanaf die datum kunnen organisaties hiermee aan de slag. “Er is veel interesse bij onze partners in de regio onder andere vanuit het Bravis Ziekenhuis, Huisartsen Coöperatie West-Brabant, MEE West-Brabant en gemeenten. Onze insteek is om te kijken hoe we elkaar kunnen versterken. Mogelijk dat de organisatie een andere module heeft waar onze professionals weer veel aan hebben. Door kennisuitwisseling hebben we er allemaal wat aan”, aldus Odette Nuijten.

Contact

Met de deelname aan deze e-learning module kunnen bepaalde beroepsgroepen accreditatiepunten behalen. Wil je deze e-learning ook delen in jouw organisatie? Neem dan voor meer informatie contact op met Odette Nuijten:
E: odette.nuijten@wijzijntraversegroep.nl.

Bekijk hier de demo van de e-learning

Meer informatie over mantelzorgondersteuning

Stel uw vraag