Nieuws

Martijn was dakloos

Martijn van Bree was jarenlang dakloos. Om niet teveel op te vallen bij handhaving fietste hij van plek naar plek en zette daar zijn tent op. Samen met zijn voormalig begeleider Souhail van de maatschappelijke opvang ging hij terug naar de plek waar hij vaak sliep toen hij dakloos was. Een weiland op de grens tussen Roosendaal en Nispen.

Vol blijven houden

‘Kijk, in dat meer ging ik altijd douchen’, Martijn wijst naar het water verderop. Op winterdagen ging hij direct na het wakker worden hout sprokkelen om een vuurtje te maken. Vissen in het meer. Douchen en koken met water uit het meer ‘kijk hoe helder het water is, je gaat er echt niet dood van’. Ja, hij was dakloos en had zijn probleempjes, maar wat hem zo buitengewoon maakt, is wat voor moois hij bleef zien. Dat is hoe hij het vol is blijven houden, ook in de winter als de damp boven het meer hing. Het typeert Martijn. Terugblikken alsof het een kampeertripje was in plaats van dakloosheid. Dat komt omdat hij zich niet dakloos voelde. Het voelde voor hem als een thuis.

Trots

Over zijn ervaring in de maatschappelijke opvang is Martijn positief. Hij spreekt over enkele gezichten die hem bij zijn gebleven. Hulpverleners die voor hem in de bres zijn gesprongen. Lotgenoten. ‘We kunnen wel tegen een stootje maar het is niet zo dat we geen gevoel hebben’. Inmiddels woont Martijn in een appartement en zegt een tevreden mens te zijn en zelfs momenten van geluk te ervaren. Hij komt nog met regelmaat terug op deze plek, ‘een pareltje, ik sta hier vaak te vliegeren’. Hij fietst nog steeds tussen kanalen op zoek naar unieke vondsten voor zijn projecten. En zoekt bij de supermarkt producten op datum, zodat hij die gratis mee kan nemen. Daarmee kookt hij elke dag vers voor zichzelf  ‘daar ben ik trots op’.

Ondersteuning voor dak- en thuislozen

Mensen kunnen om allerlei redenen dakloos worden. Bijvoorbeeld door financiële problemen, verslaving of relatieproblemen. WijZijn helpt mensen die om welke reden dan ook dakloos zijn geraakt. Tijdelijk of langdurig. Meer informatie

Tekst en foto’s door Simone van Iperen

 

Stel uw vraag