Nieuws

Jonge mantelzorgers krijgen podium in Markiezenhof

Sharona, Naomi, Levi, Nick en Róben zijn doodgewone jongeren. Ze doen hetzelfde als iedereen met één groot verschil. Zij maken zich zorgen over of zorgen voor een ziek of beperkt gezinslid. Dit is bepalend voor hun leven. Deze jongeren verdienen een podium. En dat krijgen ze deze maand met een foto-expositie in het Markiezenhof. Op maandag 30 mei is de opening van deze expositie met de theatervoorstelling ‘hou me los’. De opening is gratis bij te wonen na aanmelding.

Krijg meer inzicht in wat het betekent om naaste te zijn van iemand met een brede kwetsbaarheid en hoe het is om op jonge leeftijd mantelzorger te zijn. Tijdens deze voorstelling vertelt Nynka Delcour over haar ervaring als jongere met een broer met psychische klachten. Na de voorstelling is er de mogelijkheid om de foto-expositie gratis te bezoeken in de Geheimengalerij van het museum (helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mindervaliden).

Aanmelden?
U kunt zich aanmelden voor het middag(klik hier) of avond(klik hier) programma.

De impact van mantelzorg
Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland groeit op terwijl ze zich zorgen maken over een naaste. Zij zorgen bijvoorbeeld voor iemand met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ouders, een broer of zus.

Veel jonge mantelzorgers zijn zich niet bewust van de impact van de zorgsituatie op hun persoonlijke leven; de zorgen beschouwen ze als normaal en vanzelfsprekend. Tegelijkertijd kan mantelzorg op jonge leeftijd ook mentaal belastend zijn. Ze dragen bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden en maken zich meer zorgen dan leeftijdsgenoten zonder zorgsituatie thuis. 

Portret van zeven jonge mantelzorgers
Markiezenhof en mantelzorg Brabantse Wal werken samen voor deze expositie 'Ik ben jonge mantelzorger'. Zeven portretten van jonge mantelzorgers, gemaakt door fotograaf Nick Franken, staan centraal. Niet alleen hun foto, maar ook het achterliggende verhaal. Samen met Sanneke van den Boom vertellen deze jongeren hoe het is om zorg te hebben voor en/of over een naaste.

De opening van de expositie vindt plaats voorafgaand aan de Week van de Jonge Mantelzorgers van 1 tot 7 juni. Tijdens deze week is er landelijk aandacht voor deze jongeren. Door heel het land worden activiteiten georganiseerd voor jonge mantelzorgers, maar ook voor professionals die met deze doelgroep te maken hebben.

Dit initiatief is mogelijk gemaakt door Mantelzorg Brabantse Wal, het Markiezenhof, Nick Franken Fotografie, Sanneke van den Boom en FraaieDingen, naar het idee van Vera Duivenvoorden.

Stel uw vraag