Nieuws

Hoe kom jij de dure decembermaand door? Hier 10 tips!

December is een dure maand. De maand van cadeautjes, uitgebreid tafelen, feestkleding en aankleding in huis. Het hoort er allemaal bij. Toch levert het vaak stress op. Hoe hou je deze maand betaalbaar zodat je het nieuwe jaar zonder financiële kater kan starten? Met deze 10 tips kun je onbezorgd genieten van familie, vrienden en gezelligheid.

 1. Bedenk en regel alles op tijd
  Bedenk en regel alles ruim van te voren. Hierdoor heb je de gelegenheid om spullen te verzamelen, in de aanbieding te kopen of zelf te maken. Ook voorkom je hiermee veel regelstress vlak voor het feest.
 2. Het gaat om de beleving
  Probeer Sinterklaas en Kerst zoveel mogelijk te vieren in de traditie. Het gaat erom dat jullie samen gezellige dagen hebben, niet om hoe duur de cadeaus wel niet zijn. Laat dit je kinderen ook duidelijk weten. Wat kun je jezelf nog herinneren van de Sinterklaas- en kersttijd? Waarschijnlijk niet de peperdure cadeaus, maar de gezelligheid en spannende avondjes.
 3. Wees creatief
  Maak zelf cadeaus, kerstkaarten en versieringen voor in huis. Betrek de kinderen bij het zelf maken. Beschilder samen glazen waarin een theelichtje kan en bak kerstkransjes of brooddeegfiguurtjes voor in de kerstboom. Maak samen een mooie kerstkrans of een kerststukje en knutsel eigen originele kerstkaarten. Wanneer je ruim van te voren begint is dit een leuke manier om geld te besparen!
 4. Spreek een budget af
  Wanneer je kinderen wat ouder worden en jullie elkaar of met de hele familie cadeautjes gaan geven, is het verstandig om een budgetafspraak te maken. Spreek af wat het maximale bedrag is dat iedereen mag besteden.
 5. Vergelijk de prijzen
  Vergelijk de prijzen van de aankopen die je wilt doen. Op internet is dit zo gebeurd en het kan al snel vele tientallen euro’s opleveren. Bijvoorbeeld op Prijsvergelijk. Ook via internet bestellen is vaak makkelijk en het bespaart je tijd en reisgeld.
 6. Koop cadeautjes bij de kringloopwinkel
  Ga eens kijken voor cadeautjes in de Kringloopwinkel, Wereldwinkel of op Marktplaats. Je kan hier vaak hele leuke aankopen doen. Sommige artikelen zitten vaak nog nieuw in de verpakking. Je kunt ook speelgoed ruilen. Vaak heb je nog voorleesboeken, spelletjes, of ander speelgoed liggen wat niet meer gebruikt wordt, maar nog wel in een prima conditie is. Ruil dit met familie of vrienden, zodat jullie allebei ‘nieuwe’ cadeaus hebben voor pakjesavond.
 7. Laat iedereen een gang maken
  Komen familie en vrienden dit jaar bij je eten? Organiseer samen het kerstdiner. Iedereen is dan verantwoordelijk voor zijn eigen gang (voor-, hoofd- en nagerecht) en de bijhorende kosten. Dit scheelt je behoorlijk veel geld, vooral als je een grote groep mensen hebt die komt eten.
 8. Lees de folders voor acties
  Let op acties en aanbiedingen in de folders. Als je ruim van te voren weet wat je wilt, kun je de aanbiedingen in de gaten houden. Er zijn ook ontzettend veel acties waarbij je korting krijgt of voor iets kan sparen. Let wel op dat je niet koopt om de aanbieding, maar dat je de producten ook daadwerkelijk gaat gebruiken. Anders is het simpelweg zonde van je geld.
 9. Houd de uitverkoop in de gaten
  Een nieuw jurkje voor tijdens de kerst of een gave outfit voor die leuke oud & nieuw party. Een complete feestlook kan behoorlijk oplopen in de kosten. Houd daarom de uitverkoop (deze begint vaak medio december) in de gaten. Ook loont het om je te abonneren op de nieuwsbrief van je favoriete winkels. Vaak hebben deze shops regelmatig mooie aanbiedingen of extra kortingsacties. Kijk ook eens kritisch in je kledingkast. Waarschijnlijk kun je daar wel een leuke outfit mee samenstellen in plaats van een nieuwe te kopen.
 10. Abonnementen, verzekeringen en maandelijkse lasten
  Het is goed om minstens één keer per jaar kritisch te kijken naar je lopende geldzaken en vaste lasten. Misschien betaal je elke maand een flink bedrag aan de sportschool waar je nooit heen gaat, of is er net een nieuwe, goedkopere sportschool geopend bij jou om de hoek. Of heb je al tijden een abonnement op dat tijdschrift dat je alleen maar doorbladert en dan weer naar het oud papier doet. December is daarnaast ook de maand om je zorgverzekering eens kritisch onder de loep te nemen.
Stel uw vraag